Kilpailutoiminta

Seurassamme on tällä hetkellä mukava joukko kisaamisesta innostuneita lapsia ja nuoria, joista osa aloittelee kilpailu-uraansa ja osa on ehtinut jo pidemmälle. Myös seuran aikuisharrastajat ovat osallistuneet ensimmäisiin kisoihinsa keväällä 2012. Seuran painotus on ottelukilpailussa mutta kannustamme harrastajia osallistumaan myös liikesarjakilpailuihin.

OTTELU

Taekwondo-ottelussa tarkoituksena on saada pisteitä vastustajan rintapanssariin kohdistuneista potkuista tai lyönneistä sekä päähän kohdistuneista potkuista (pääkontakti ei käytössä junioreilla). Täyskontaktista huolimatta vakavia tapaturmia sattuu harvoin. Ottelu vaatii hyvää teknistä ja taktista osaamista. Hyödyllisiä ominaisuuksia ottelussa ovat mm. nopeus, kestävyys, voima ja rohkeus.

Ottelussa käytettävät suojavarusteet ovat pääsuoja, rintapanssari, hammassuoja, sääri- ja käsivarsisuojat, hanskat ja alasuoja. Sinisessä panssarissa ottelevaa kutsutaan nimellä Chong (sininen) ja punaisessa panssarissa ottelevaa nimellä Hong (punainen). Turvallisuudesta ja ottelun kulusta vastaa keskustuomari. Suomessa pisteitä antavat perinteisesti kulmatuomarit. Taekwondon kilpaottelu sai olympialajin statuksen vuonna 2000.

Ottelukilpailujen sarjat:
E-juniorit  6-8-vuotiaat
D-juniorit  9-11-vuotiaat
C-juniorit 12-14-vuotiaat = Kadetit
B-juniorit 15-17-vuotiaat
Juniorit jaotellaan vielä harrastajiin ja edistyneisiin sekä
painon mukaisesti omiin sarjoihin.

B1-otteluliiga 15-17-vuotiaat
Otteluliiga +18-vuotiaat
Liigasarjoissa kilpaillaan painoluokittain.

LIIKESARJAT

Liikesarjat ovat olleet kamppailulajeissa kautta aikojen yksi keskeisin harjoittelumuoto. Teknisen opetuksen lisäksi taekwondo-liikesarjojen liikkeet ja suunnat kuvastavat jotakin luontoon tai ihmisen ominaisuuksiin liittyvää asiaa. Liikesarjojen harjoittelussa on tärkeää edetä askel kerrallaan, jotta kunkin liikesarjan merkitys avautuu ennen siirtymistä vaikeampaan.

Liikesarjat ovat taekwondon toinen virallinen kilpailumuoto, jossa kilpaillaan aina MM- ja EM-tasolle asti.

Liikesarjakilpailujen juniorisarjat:
Alempivöiset 8.-5.kup  alle 11-vuotiaat
Alempivöiset 8.-5.kup  11-13-vuotiaat
Ylempivöiset 4.-1.kup  alle 11-vuotiaat
Ylempivöiset 4.-1.kup  11-13-vuotiaat
Parisarja       8.-1.kup  alle 14-vuotiaat

Ottelu- ja liikesarjakilpaileminen on mahdollista aloittaa heti ensimmäisen vyöarvon eli keltaisen vyön saavutettua.

(lähde: Suomen Taekwondoliitto)

Kuva: Vesa Saarinen