Laji

HISTORIAA

Taekwondo on korealainen kamppailu- ja itsepuolustuslaji, jonka eri osa-alueilla voi  myös kilpailla. Ottelussa on käyty MM-kilpailuja vuodesta 1973, ja se on ollut virallinen olympialaji vuodesta 2000 lähtien. Liikesarjojen (poomse) ensimmäiset MM-kilpailut järjestettiin syksyllä 2006.

Lajin nimi koostuu sanoista "potkaista" (tae), "lyödä" (kwon) ja "tie, elämäntapa" (do). Nimestä voi päätellä lajin painottavan sekä harrastajan fyysistä (tae kwon) että henkistä (do) puolta.

Teknisesti laji voidaan jakaa neljään osaan: perustekniikat (dong tsak), liikesarjat (poomse), erilaiset ottelut (kyoruki) ja murskaus (kyokpa).

WTF ja Kukkiwon ovat kaksi taekwondoon läheisesti liittyvää organisaatiota. Niillä on joitakin hieman yhteneviä vastuualueita. WTF (World Taekwondo Federation) on kansainvälinen järjestö, joka koostuu siihen liittyneistä kansallisista liitoista. Suomessa kansallinen jäsenliitto on Suomen taekwondoliitto. WTF vastaa taekwondon kansainvälisestä kilpailutoiminnasta, ottelusäännöistä ja tuomareiden koulutuksesta. WTF myöntää kansainvälisten tuomareiden todistukset. WTF on Kansainvälisen Olympiakomitean (KOK) jäsen ja siihen kuuluu yli 150 jäsenmaata.

Kukkiwon myöntää kaikki Dan- ja Puum-arvot (vyöarvot) sekä vastaa opettajien koulutuksesta ja opettajatodistuksista. Kukkiwonissa määritellään, mitä taekwondo on; se virallistaa lajin tekniikat, mm. liikesarjat ja niiden oikean suoritustavan.

KYORUGI

Kyorugi on vastustajan kanssa käytävää ottelua. Se voi olla täysin vapaata taikka sitten ennalta määrättyä ottelua. Vapaassa ottelussa kaksi ottelijaa kohtaavat toisensa ja ottelevat tiettyjen sääntöjen puitteissa. Ottelussa kilpaillaan niin kansallisilla kuin myös kansainväliselläkin tasolla. Tämä taekwondon osa-alue on se, joka on edustettuna myös olympialaisissa. Taekwondo-ottelu on näyttävää ja vauhdikasta hienoine, näyttävine ja nopeine potkuineen.

POOMSE

Poomset eli liikesarjat ovat mielekäs tapa yksin harjoitteluun, koska niillä käydään ikään kuin kamppailua kuviteltua vastustajaa vastaan. Myös poomsessa on mahdollisuus kilpailla. Poomseja on 8 kappaletta 1 Danin mustaan vyöhön asti. Mustalla vyöllä ja sen eri asteilla on jokaisella myös omat poomsensa.

VYÖKOKEET

Taekwondossa harrastajien kehittymistä kuvastaa vyöjärjestelmä. Osaaminen testataan vyökokeissa, joihin pääseminen vaatii säännöllistä, pitkäjänteistä harjoittelemista. Värivyöasteita lajissa on 8 (8. – 1. kup) ja mustan vyön asteita 10 (1. – 10. dan).

Harrastajan vyöarvot ovat valkoinen, keltainen, vihreä, sininen, punainen ja musta. Värivyöarvoissa on myös yks tai kaksi välivyöastetta, mikä merkitään nauhalla vyöhön. Vyökokeita järjestetään noin 2-3 kertaa vuodessa.

Kuvat: Vesa Saarinen